Title Image

Självkännedom: en nyckel till utveckling

Självkännedom: en nyckel till utveckling

För fyra år sedan startade specialistbloggen med ett inlägg om självkännedom och till min förvåning når det inlägget fortfarande nya läsare. Där beskrivs tre anledningar till varför självkännedom är viktigt i det terapeutiska arbetet: Anledningar till att fokusera på självkännedom vid arbete med människor

 

Eftersom det verkar vara av intresse vill jag nu bredda resonemanget till värdet av självkännedom för professionell utveckling i stort. Att förfina sin expertis handlar mycket om tekniska färdigheter och kunskap, men inte bara. Att då och då stanna upp och vända blicken mot sig själv och med nyfikenhet utforska det som dyker upp främjar självkännedom. Att förstå sig själv – sina styrkor, svagheter, drivkrafter och reaktioner – skapar en stabil grund för både personlig och professionell utveckling.

Foto: Unsplash

1. Reflektera över dina styrkor och svagheter

Självkännedom kan börja med att identifiera vad du är riktigt bra på och vad som är dina utvecklingsområden. Det handlar inte om att sträva efter perfektion, utan om att vara medveten.

 

  • Gör en lista över dina styrkor och svagheter. Var ärlig, och be gärna kollegor om feedback för att få en objektiv bild.
  • Analysera vilka av dina styrkor som hjälper dig i din yrkesroll och vilka svagheter som kan hindra dig.

 

Reflektionstips:
Fundera på när det kan bli ett överslag av dina styrkor. När kan det hända att du gör för mycket av det du är bra på? Är det då något annat som du missar att göra som också skulle vara viktigt men som du drar dig för eller inte kan?

När kan det hända att du gör för mycket av det du är bra på?

2. Identifiera dina drivkrafter

Vad får dig att gå upp på morgonen och ge ditt bästa? Att förstå dina drivkrafter kan hjälpa dig att hitta mer mening och engagemang, eller lugn, i ditt arbete.

 

  • Är jag motiverad av att lösa komplexa problem, skapa givande samtal eller är det att hjälpa andra som driver mig mest?
  • Trivs jag bäst i en miljö där jag får arbeta självständigt, eller behöver jag ett team att samarbeta med?

 

Reflektionstips:

Hur väl får dina drivkrafter utrymme i din nuvarande arbetssituation? Är det något du kan behöva ändra på för att öka meningsfullheten?

3. Utforska dina värderingar

Dina värderingar är kärnan i vem du är. När du lever och arbetar i linje med dem känner du dig mer autentisk och tillfredsställd. Värderingar och drivkrafter går ofta hand i hand.

 

  • Lista de saker som är viktigast för dig i livet och i karriären. Är det samhörighet, integritet, innovation, samarbete eller något annat?

 

Reflektionstips:

Fundera över vem du vill vara som professionell, kollega eller chef. Stödjer ditt nuvarande arbete och arbetsmiljö dessa värderingar. Om inte, finns det något du kan påverka?

4. Lär känna dina stressmönster

Att förstå hur du reagerar under press är avgörande, särskilt när höga krav är normen. Genom att identifiera dina stressutlösare kan du hantera dem bättre.

 

  • När känner du dig stressad? Ta senaste gången det hände som exempel, vilka faktorer bidrog då till stressen? Hur reagerade du?
  • Fundera över vilka strategier som hjälper dig att hantera stress på kort och lång sikt. Är det att ta en paus, prata med en kollega, eller strukturera om dina uppgifter?

 

Reflektionstips:

Finns det strategier du använder när du är stressad som inte är hjälpsamma för dig och kanske till och med förvärrar stressupplevelsen?

Finns det strategier du använder när du är stressad som inte är hjälpsamma?

5. Acceptera och omfamna dig själv

Ingen är perfekt, och att försöka passa in i en mall som inte känns rätt leder lätt till frustration och dömande tankar om sig själv eller andra.

 

  • Var nyfiken på vem du är som person och omfamna både dina styrkor och de svagheter som kanske inte alltid är ideala i alla situationer.

 

Reflektionstips:

Vilka situationer du trivs bäst i och varför?

Foto: Linnea & Anders

6. Självkännedom är en pågående process

Självkännedom är inget du når en gång för alla – det är något du utvecklar kontinuerligt. Genom att regelbundet reflektera över dina erfarenheter, utmana dig själv och lyssna på feedback kan du fördjupa din förståelse av dig själv.

 

Reflektionstips:

  • Avsluta en vecka med att skriva ner en reflektion: Vad fungerade bra? Vad kunde jag ha gjort annorlunda? Vad lärde jag mig om mig själv?
  • Vad är det viktigaste du lärt dig om dig själv under din karriär?

 

Att arbeta med självkännedom är inte bara en investering i dig själv utan också i de människor och organisationer du arbetar med. Ju mer du känner dig själv, desto bättre kan du bidra – med fokus, autenticitet och balans.

Blogginlägget är skrivet av Elin Wesslander som är legitimerad psykolog och psykoterapeut samt specialist i psykologisk behandling/psykoterapi. Specialistbloggen syftar till att sprida kunskap, inspiration och reflektion kring ämnen relaterade till yrkesutveckling för psykologer och andra inom människovårdande arbeten.