Title Image

Johanna Rådeström: min professionella utveckling

Johanna Rådeström: min professionella utveckling

Nu ska ni få följa med på en resa där viljan att upptäcka världen gav erfarenheter av vad hierarkiska organisationer gör med oss människor och väckte intresset för organisationspsykologi och medledarskap. Det intresset har Johanna Rådeström, leg psykolog och specialist i arbets- och organisationspsykologi, förvaltat på bästa sätt. I intervjun berättar Johanna om värdet av att få ansvar och utrymme att driva sitt eget arbete, vikten av att ha kollegor runt sig som tror på det man gör och erfarenheten av att ha det lyxigaste extraknäcket en psykologstudent kan ha.

Var startade din psykologresa?

 

Jag har alltid varit nyfiken, gillar att upptäcka och är öppen för nya upplevelser. Det har lett mig ut i världen och jag har velat utforska nya platser, lära mig nya saker och inte minst nya språk. Jag studerade på college i USA efter gymnasiet och sökte mig aktivt till internationella sammanhang för att få utbyte. Som 20-åring började jobba som flygvärdinna och fick upptäcka världen och lära mig språk samtidigt som jag fick betalt för det. Det gav mig verkligen det där jag ville ha men även andra erfarenheter som senare ledde till psykologutbildningen.

 

Jag gick en flygvärdinneutbildning i Japan i fyra månader och det var som en militärskola och att göra värnplikten förr i tiden där allt dikterades och kontrollerades. Vi fick inte dricka ur en flaska, visa hårtopparna eller sitta med benen i kors. Vi fick lära oss att vara undergivna och vi västerlänningar hade lägst status. De sa att vi uttryckte för mycket i ansiktet, ”ni måste lära er att fälla ner rullgardinen och le”.

Foto: Dea Ludovice

Under mina anställningar i Japan och Spanien fick jag se hur otroligt olika människor är och hur starkt vi präglas av den kultur och det sociala sammanhang vi befinner oss i. Jag fick erfara ett hierarkiskt ledarskap och organisationskulturer som byggde på strikt regelstyrning och där man som medarbetare aktade sig för att inte göra fel och undvika skäll från chefen. Det var en tuff erfarenhet att upptäcka att det som jag själv vuxit upp med och sett som självklart och önskvärt utifrån den svenska kulturen och kontexten kunde vara helt otänkbart och främmande i ett annat sammanhang. Det var fascinerande att något så naturligt i en kontext kunde ses så onaturligt i en annan.

 

Jag fick uppleva hur det här påverkade motivation, trivsel och arbetsglädje på ett negativt sätt. När jag såg effekterna av ledarskapet och kulturen och hur det hämmade människor och även prestation så blev jag nyfiken på att bättre förstå hur det kan bli så olika. Det var då jag bestämde mig för att bli organisationspsykolog och visste från början att jag ville arbeta med ledarskap, grupper och organisationer med drivkraften att skapa motsatsen till mina egna upplevelser.

Det som genomsyrat min psykologresa är att jag sökt mig till sammanhang där jag fått stort handlingsutrymme, ansvar och kunnat arbeta självständigt.

Vilka viktiga erfarenheter att ha med sig till psykologprogrammet! Var gick du?

 

2003 började jag på psykologprogrammet i Linköping och att arbeta utifrån PBL (problembaserat lärande) passade mig perfekt. Det var fritt och flexibelt och man kunde vara så självgående i basgrupperna. Detta gjorde också att jag kunde fortsätta att extraknäcka inom flyget under studietiden.

 

Ett tag flög jag mellan Linköping och Köpenhamn så då innebar helgjobbet att jag satt på Ströget och åt smörrebröd. En period gjorde jag långflygningar och då kunde jag vara ledig en vecka långt borta och sitta och plugga där.

Hur var det att vara AO-inriktad på en klinisk utbildning?

 

Det var bara roligt. Jag var allätare under utbildningen och tyckte det var superkul med det kliniska arbetet. Jag fortsatte med det sen till viss del, främst med parterapier.

Hur fortsatte din psykologresa?

 

Det som genomsyrat min psykologresa är att jag sökt mig till sammanhang där jag fått stort handlingsutrymme, ansvar och kunnat arbeta självständigt. Då har jag kunnat vara nyfiken och utforskande vilket fått mig att våga prova mig fram och gett viktiga lärdomar och erfarenheter längs vägen. Utrymme och möjlighet att påverka är för mig oerhört viktigt och frigör både motivation och kreativitet. Det är i dessa sammanhang som jag trivs och kommer till min rätta.

 

Under min PTP på Previa i Luleå var jag ensam psykolog där man tidigare enbart haft beteendevetare. Det arbetet innebar att forma psykologrollen inom företagshälsovården och handlade i allra högsta grad om professionsutveckling, gränssättning och tydligt definiera rollen och skillnaden gentemot andra.

 

Senare har jag startat upp Psykologpartners kontor i Umeå vilket innebar att etablera en psykologkonsultverksamhet från början. Jag har tagit på mig ett styrelseuppdrag som enda externa ledamot, jag har skrivit bok och för ett år sedan startat eget. Alla dessa erfarenheter har stärkt mig massor och jag har lärt mig otroligt mycket. Inte bara fördjupad yrkeskunskap inom arbets- och organisationspsykologin utan även om att starta och driva företag, bygga team och organisationskultur och att tänka affärsmässigt.

Utrymme och möjlighet att påverka är för mig oerhört viktigt och frigör både motivation och kreativitet.

Har du fått ”vila” i psykologrollen någon gång utan att behöva utveckla nytt?

 

När jag flyttade från Luleå till Umeå arbetade jag en tid som en av fem psykologer inom företagshälsovården. Då var vi fler som gjorde samma saker och det var vilsamt en stund men passade inte mig i längden.

Vad har varit viktiga faktorer för dig i din yrkesutveckling?

 

Det som har varit avgörande för min utveckling har varit att omge mig med människor som tror på mig och min förmåga. Att ha stöd och bollplank och kunna hämta inspiration. Det har gjort mig modigare och jag har vågat anta utmaningar och prova nya saker. Det har känts tryggt att ha andra omkring mig när det har blivit svårt och tufft. Det har skapat en lärmiljö där handlingsutrymmet i kombination med stort ansvar har varit enormt utvecklande för mig.

Foto: Johan Dirfors

Under de senaste åren har jag samarbetat med Annika Gistvall, som också är legitimerad psykolog, och tillsammans har vi skrivit boken Tillit och medledarskap – handbok för chefer. Boken sammanfattar våra gemensamma erfarenheter med inspiration från vår mentor Anne Lund Thybring i Danmark. I Danmark har de kommit mycket längre med det som vi kallar medledarskap, dvs att medarbetare får ökat ansvar, handlingsutrymme och självbestämmande. Boken har mottagits väldigt positivt och var nominerad till årets HR-bok 2023. Vi föreläser, handleder och utvecklar företag och organisationer i sitt arbete med medledarskap.

Hur är det att skriva bok tillsammans?

 

Jag och Annika går i gång på samma saker och tänker väldigt lika vilket gör det enkelt att samarbeta. Vi är båda flexibla och det har underlättat vårt arbete mycket. Vi kallar vår första bok för ”boken som skrevs på tiden som inte fanns”. När vi arbetar tillsammans kläcker någon av oss en idé som den andre tar vidare, bygger på och så växer det fram. Det blir väldigt dynamiskt och stimulerande där vi inspirerar varandra på ett okomplicerat sätt. Det är otroligt roligt och utvecklande och numera är jag och Annika även kollegor på IPF, Institutet för personal- och företagsutveckling, vid Uppsala universitet.

När har du lärt dig som mest?

 

Det är när jag själv fått utöva medledarskap, dvs när jag har fått handlingsutrymme, stort ansvar i kombination med hög grad av autonomi och möjlighet till stöd. Då har jag lärt mig och utvecklats som mest och då har arbetet varit som allra roligast och mest givande. Det här sättet att arbeta på bygger på en värdegrund som finns med mig hela tiden och är något som jag vill vara med och bidra till att det tillämpas ännu mer i praktiken.

Sen har skrivandet varit otroligt roligt och lärorikt. Boken sammanfattar många lärdomar och insikter som jag och Annika gjort under vårt yrkesliv. Den kombinerar det som vi själva erfarit när det kommer till medledarskap, det vi tror på och det vi siar kommer att bli avgörande för att lösa de komplexa utmaningar som dagens organisationer kämpar med.

Har du mött faktorer som hindrat eller hämmat din utveckling?

 

Jag har inte direkt upplevt mig hämmad eller hindrad men det finns utmaningar med att ha ett stort handlingsutrymme och att vara nyfiken och intresserad av mycket. I perioder kan det vara svårt att begränsa och sätta gränser och det är någonting som jag aktivt tränar på för att det inte ska bli för mycket.

 

Vidare drivs jag av att det jag gör ska innebära praktiskt nytta och vara värdeskapande. Jag värdesätter långa samarbeten med mina uppdragsgivare och att se och följa deras utveckling över tid. Det kan periodvis vara utmanande att prioritera och arbeta lagom mycket när viljan att göra skillnad är stark.

Det finns utmaningar med att ha ett stort handlingsutrymme och att vara nyfiken och intresserad av mycket.

Vad händer för dig när det blir för mycket?

 

Då börjar jag ifrågasätta mina val.

Att välja bort saker är inte min starkaste gren och det har en kostnad.

Hur ser ditt arbete ut idag?

 

Sedan förra året är jag egenföretagare där jag arbetar med utbildning, handledning och ledar- och grupputveckling på olika sätt.

 

Inom ramen för specialistutbildningen för psykologer är jag mentor i specialistkollegium och håller i ledarskapsdagen på introduktionskursen tillsammans med Caroline Lornudd. Professionsfrågor är spännande och jag ser hur både medledarskap och ledarskap kommer in i det området.

Boken har fått stort utrymme och det har varit efterfrågan på föreläsningar kopplat till den. Vi gör även utvecklingsarbete samt en pod kopplat till medledarskap. Jag ser verkligen medledarskap som en nyckel till framgång i framtidens arbetsliv så jag drivs av att få sprida kunskap och bidra i utvecklingen av det.

 

Vidare arbetar jag deltid på IPF med i huvudsak olika typer av utvecklingsarbete och program riktade mot framför allt stora statliga myndigheter.

Har du någonsin tråkigt på jobbet?

 

Ja det har jag och det är nog oftast kopplat till administration, som bokföring nu som egenföretagare. Jag gillar inte kalenderbrottning heller.

När har du mest nytta av dina psykologkunskaper?

 

I mötet med mina kunder, och särskilt i uppdragsdialogen, kan jag träffa uppdragsgivare som har en färdig lösning på vad de önskar för hjälp som inte alltid är den som jag tänker vore lämplig. Då behöver det inledande samtalen innehålla en hel del nyfiket utforskande. Det gäller att validera och bekräfta det som går i linje med det jag tror och tänker och samtidigt lagom utmana det som jag inte tror på. Den förmågan har jag tränat upp genom psykologrollen.

 

Jag föreläser och utbildar en hel del och gillar att förmedla kunskap genom att beskriva det komplexa och svåra på ett lättbegripligt sätt genom metaforer. Jag upplever att jag då når de jag pratar med på ett helt annat sätt. Det gör det svåra mer pratbart och deltagarna blir öppna och vågar tänka mer fritt.

 

Men faktiskt har jag även stor nytta av sådant jag lärde mig inom flyget. Där fick jag verkligen lära mig att vara receptiv och lyhörd och att kliva in i en roll med pondus.

Inom flyget fick jag verkligen lära mig att vara receptiv och lyhörd och att kliva in i en roll med pondus.

Vad är nästa utvecklingssteg för dig?

 

Det har varit oerhört spännande att skriva en bok och det händer massor inom området medledarskap. Många är intresserade och det är tydligt att det blåser nya vindar i arbetslivet som efterfrågar mer handlingsutrymme, ansvar och självständighet. Vi fortsätter att vidareutveckla våra tankar inom medledarskap och ju mer vi arbetar med detta desto mer erfarenhet och fler perspektiv tillkommer. Det växer också fram nya behov och det hade varit otroligt roligt att skriva mer på temat så en ny bok kommer det säkerligen att bli.

 

Allra närmast är dock att bli bättre på danska, jag tränar genom Duolingo för att kunna åka och hälsa på vår mentor i Danmark och delta på en workshop.

Läs mer om Johannas arbete på johannaradestrom.se och lyssna på Medledarskapspodden på Spotify.

Intervjun är genomförd av Elin Wesslander som är legitimerad psykolog och psykoterapeut samt specialist i psykoterapi. Specialistbloggen syftar till att sprida kunskap, inspiration och reflektion kring ämnen relaterade till yrkesutveckling för psykologer och andra personer inom människovårdande arbeten.